Jak zrobić domowe naleśniki z cukinii?

Cukinia jest warzywem, które ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest bogata w składniki odżywcze i ma bardzo niską liczbę kalorii. Więc jeśli szukasz alternatywy dla zwykłego naleśnika to powinieneś spróbować tych naleśników z cukinii. Smak tych naleśników z pewnością zwróci Twój umysł w kierunku tego dania. Tak więc, nie tracąc czasu przejdźmy do przepisu krok po kroku.

Składniki

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukinii

1 jajko

1 łyżka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

Olej

Krok 1:

Przede wszystkim obierz cukinię i pokrój ją na cienkie kawałki. Powinna być w małych kawałkach.

Krok 2:

Teraz umieść mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon w misce do mieszania i dobrze wymieszaj.

Krok 3:

Następnie dodaj jajko i dobrze wymieszaj.

Krok 4:

Następnie dodaj cukinię i dobrze wymieszaj.

Krok 5:

Na koniec dodaj olej i dobrze wymieszaj.

Teraz musisz zrobić ciasto w osobnym pojemniku.

Krok 6:

Rozgrzej patelnię i wlej trochę oleju. Gdy olej będzie już rozgrzany to wlej do niego chochlę ciasta.

Krok 7:

Po tym czasie odwróć naleśnik i smaż go przez 2 do 3 minut.

Krok 8:

Gdy będzie już gotowy, wtedy zdejmij go z patelni i pozwól mu ostygnąć.

Wnioski:

Te domowe naleśniki z cukinii są nie tylko pyszne, ale również pożywne. Nie ma w nich tłuszczu i są niskokaloryczne.